Tilintarkastajan valinta

Tilintarkastajan valinta

Milloin syntyy velvollisuus valita tilintarkastaja?  

Yhtiön koko 

Kirjanpitolaki velvoittaa valitsemaan tilintarkastajan, kun yhtiön kokorajat taseen loppusumman, liikevaihdon tai sitä vastaavan tuoton sekä henkilöstömäärän osalta ylittyvät. Laissa määritetyt kokorajat löydät tästä 

Yhtiömuoto  

Osakeyhtiön tilintarkastusvelvollisuus syntyy, kun lain määrittämät kokorajat ylittävät tai yhtiöjärjestyksessä on määräys tilintarkastajan valinnasta. Osakeyhtiön tilintarkastuksesta voit lukea lisää täältä.  

Säätiössä on aina valittava tilintarkastaja, vaikka laissa määritetyt kokorajat eivät ylittyisikään. Mikäli haluat tietää säätiön tilintarkastuksesta enemmän, voit lukea siitä täältä.  

Yhdistyksen velvollisuus valita tilintarkastaja määräytyy kirjanpitolain kokorajojen perusteella samoin kuin osakeyhtiössä. Yhdistyksessä tulee kuitenkin valita toiminnantarkastaja, jos se ei ole velvollinen valitsemaan tilintarkastajaa. Yhdistyksen säännöissä voi olla määräys tilintarkastajan valinnasta, jolloin velvollisuus valita tilintarkastaja syntyy, vaikka kokorajat eivät ylittyisi. Tarkemmin yhdistyksen tilintarkastuksesta voit lukea täältä.  

Asunto-osakeyhtiön tilintarkastusvelvollisuutta säätelee kirjanpitolain kokorajat, osakkeenomistajien hallinnassa olevien huoneistojen lukumäärä sekä osakkeenomistajien päätös valita tilintarkastaja. Asunto-osakeyhtiön tilintarkastuksesta löydät enemmän tietoa täältä. 

Miksi Tuokko?  

Tuokolta löydät ammattitaitoiset HT- KHT- ja JHT-tilintarkastajat luotettavaksi yhteistyökumppaniksi yhtiön lakisääteiseen tilintarkastukseen, toiminnan kehittämiseen ja riskien ennakointiin. Valitsemalla Tuokon varmentamaan yhtiön taloudellisen tiedon luotettavuuden ja hallinnon asianmukaisuuden, saat kumppaniksesi aidosti palvelualttiit ja asiantuntevat ihmiset.  

Mikäli kiinnostuit yhteistyöstä Tuokon joukkueen kanssa, voit olla yhteydessä sivun alareunasta löytyvällä yhteystietolomakkeella tai jättää tarjouspyynnön alla olevan linkin kautta.

Kokemuksia Tuokosta

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Lue uusimmat julkaisumme

Hallinnon tarkastus – Mitä ja miksi?
hallinnon tarkastus

Hallinnon tarkastus – Mitä ja miksi?

Tilintarkastuslaissa määritellään tilintarkastuksen kohteeksi yhteisön tilikauden kirjanpito, tilinpäätös ja hallinto. Hallinnon tarkastus on kuulunut suomalaiseen…

Lue lisää
Mitä osakeyhtiön tuloslaskelma kertoo?
osakeyhtiön tuloslaskelma

Mitä osakeyhtiön tuloslaskelma kertoo?

Yhtiön tilinpäätös koostuu tuloslaskelmasta, taseesta ja liitetiedoista sekä kirjanpitolain mukaisissa suuryrityksissä myös rahoituslaskelmasta. Tuloslaskelma on…

Lue lisää

Asiantuntijamme

Tuija Siuko

Tuija Siuko

Partner, KHT, Aluetoimistojohtaja Tampere
+358 40 544 9041
Tuija Junni

Tuija Junni

Senior Manager, HT, Aluetoimistojohtaja Lappeenranta
+358 50 554 7485