yritystoiminta

Yritystoiminta

Oletko perustamassa yritystä, harkitsetko yhtiömuodon muuttamista tai yritystoiminnan lopettamista?

Tuokon asiantuntijat auttavat yritystoiminnan eri vaiheissa, oli kyse sitten yrityksen perustamisesta, yhtiömuodon muuttamisesta, yritysjärjestelyistä tai yritystoiminnan lopettamisesta.

Usein pienimuotoista yritystoimintaa on aloitettu toiminimellä tai henkilöyhtiönä ja yritystoiminnan kasvaessa varsinkin riskien ja verotuksen takia kannattaa harkita yritysmuodon muuttamista osakeyhtiöksi. Oikein toteutettuna yhtiömuodon muutos voidaan toteuttaa jopa ilman välittömiä veroseuraamuksia. Yritystoiminnan harjoittaminen osakeyhtiömuodossa on nykyään suosittua siitäkin syystä, että osakeyhtiö voidaan perustaa jopa ilman osakepääomaa. Mikäli osakeyhtiössä on useita osakkaita, on syytä kiinnittää erityistä huomiota osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen sisältöön sekä osakkaiden kesken laadittavaan osakassopimukseen. Asiantuntijamme auttavat oikean yritysmuodon valinnassa ja huomioivat eri yritysmuotojen väliset verotukselliset erot sekä laatii tarvittavat asiakirjat.

Yritysjärjestelyjen suunnitteluun kannattaa panostaa

Tuokon asiantuntijat auttavat myös muissa yritysjärjestelytilanteissa, kuten yritysten sulautumisissa, jakautumisissa, liiketoimintasiirroissa, osakevaihdoissa ja purkautumisissa. Yritysjärjestelyt ovat usein monitahoisia ja vaikeasti koordinoitavia projekteja, jotka eivät kuulu yrityksen normaaliin liiketoimintaan. Tarjoamme asiakkaillemme kokonaisvaltaiset ratkaisut yritysjärjestelyn suunnittelusta toteutukseen ja tarvittaessa avustamme kaupan kohteen haltuunotossa.

Meillä on monipuolinen kokemus yritysjärjestelyiden toteuttamisesta sekä niihin liittyvien verotuksellisten, operatiivisten ja kirjanpidollisten erikoiskysymysten ratkaisemisessa, mitkä osaltaan ovat edellytyksenä tarkoituksenmukaisemman järjestelyn toteuttamiseksi. Olemme osallistuneet lukuisiin merkittäviin tarkastuksiin ja yritysjärjestelyihin ja voimme siten tuottaa asiakkaidemme yritysjärjestelyprojekteihin lisäarvoa. Asiantuntijan käyttäminen yritysjärjestelyissä nopeuttaa usein projektien toteutusta.

Yritykseen on saattanut kertyä toiminnan aikana liiketoimintaan kuulumatonta omaisuutta, kuten kiinteistöjä ja osakkeita. Ennen yrityskauppaa tai sukupolvenvaihdoista kannattaa selvittää vaihtoehdot keventää yrityksen tasetta. Taseen keventämisellä saavutetaan todennäköisesti parempi osakkeiden kauppahinta. Taseen keventämisellä myös yritystoimintaa jatkava perillinen maksaa vähemmän lahjaveroa tai yritystoimintaa jatkava työntekijä maksaa pienemmän kauppahinnan osakkeista.

Due diligence -tarkastukset ja arvonmääritys osana yritysjärjestelyä

Yritysjärjestelyihin liittyy usein kohdeyhtiöihin tehtävät due diligence -tarkastukset sekä arvonmääritykset. Due diligence -tarkastuksessa käydään läpi kohdeyhtiön talouteen, verotukseen ja juridiikkaan liittyviä asioita. Due diligence -palvelumme hyödyntävät laaja-alaista vahvaa talous- ja vero-osaamistamme sekä pitkää kokemustamme talouden tarkastustoiminnoissa.

Laadittava arvonmääritys on yleensä perusteena, kun osapuolet käyvät neuvotteluja osakekannan myynnistä. Arvonmääritys on tarpeellinen myös mm. määriteltäessä sulautuvien yhtiöiden osakkaiden sulautumisen johdosta saamien vastikeosakkeiden määriä.

Asiakkaidemme palaute on meille ensiarvoisen tärkeää:

”Toteutimme laajamittaisen yritysjärjestelyn, jossa yhtiöidemme omistussuhteet ja toiminnat järjestettiin uudelleen. Tämän kaltaisissa monimutkaisissa järjestelyissä on välttämätöntä käyttää apuna osaavaa asiantuntijaa, jotta virheratkaisuilta vältyttäisiin. Virheet voivat maksaa huomattavia summia, eikä niitä pystytä aina edes korjaamaan.”

”Tuokon asiantuntemuksen avulla konsernimme yritysjärjestelyt onnistuivat erinomaisen hyvin.”

Ota meihin yhteyttä! Autamme mielellämme yritysjärjestelyiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Lue uusimmat julkaisumme

Vuoden 2023 verovapaat matkakustannukset
verovapaat matkakustannukset

Vuoden 2023 verovapaat matkakustannukset

Verohallinto on julkaissut vuoden 2023 verovapaat matkakustannukset. Työnantaja voi maksaa työmatkoista aiheutuneita verottomia kustannuksia työsuhteessa…

Lue lisää
Hallinnon tarkastus – Mitä ja miksi?
hallinnon tarkastus

Hallinnon tarkastus – Mitä ja miksi?

Tilintarkastuslaissa määritellään tilintarkastuksen kohteeksi yhteisön tilikauden kirjanpito, tilinpäätös ja hallinto. Hallinnon tarkastus on kuulunut suomalaiseen…

Lue lisää

Asiantuntijamme